Skjærgaarden Gartneri i Åsgårdstrand stakk nylig av med den største lokalmatprisen som deles ut i Norge. VRI-midler har hjulpet grønnsaksprodusentene på veien til suksess.

Skjærgaarden Gartneri er Norges største produsent av vårløk, skjærgårdsløk og andre smaksløker og urter. Gartneriet i Åsgårdstrand drives og eies av Kristin Stenersen og Bjørge Madsen, som startet med et lite prosjekt. De ville finne en ny måte å drive landbruk på her til lands ved hjelp av biokull.

VRI Vestfold (Virkemidler for Regional Innovasjon) støttet prosjektet med 150.000 kroner i fjor. Siden har flere kapitalistaktører og forskningsinstitusjoner, deriblant SINTEF, meldt seg på til det som er blitt et større innovasjonsprosjekt og på sikt kan revolusjonere landbruket.

– VRI-midlene var starten på prosjektet og vi kunne ikke satt i gang uten støtten derfra. Vi forsker nå på hvordan fornye måten å drive landbruk i Norge. Vi må bygge matjord, ikke forringe den, sier Madsen.

Vil bygge biokullanlegg

Skjærgaarden-ekteparet er opptatt av å skape et godt liv for mikroorganismene i matjorda, både som et klimatiltak og for å gi bedre smak på maten.  Nylig vant gartneriet Menys Matskattstipend på 500.000 kroner. Pengene skal brukes til å delfinansiere et biokullanlegg, som vil være unikt i Norge.

– Når jordlivet er rikt, får vi sterke, friske og motstandsdyktige planter. Behovet for kjemiske plantevern blir dermed mindre. Det handler om at hele verdikjeden må ta ansvar for å forbedre matjorda og jobbe sammen fra jord til bord. Da tror jeg det blir bra, sier Madsen.

Skryt fra regjeringen

Biokull, også kalt «det grønne kullet», er trekull produsert fra biomasse og vil i jordbruket gi renere energi, bedre jordkvalitet og større avlinger.

Skjærgaarden Gartneri fikk skryt av landbruks- og matminister Jon Georg Dale (FrP) da han delte ut vinnerstipendet under det årlige lokalmatseminaret til MENY og NorgesGruppen i Oslo tidligere denne måneden.

– Regjeringen har en ambisjon om at samlet omsetning av lokalmat skal vokse til ti milliarder innen 2025. Det er mulig fordi vi i Norge har ambisiøse og kreative matinnovatører som både kan og tør satse. Årets matskattvinner kombinerer bærekraft og spiskvalitet på en imponerende måte, og er et forbilde for alle som ønsker å bidra til å utvikle norsk matproduksjon og norsk matkultur, sa Dale.

Annenplassen i stipendkonkurransen gikk også til en Vestfold-bedrift, Bjertnæs og Hoel AS på Nøtterøy som fikk 200.000 kroner i stipend. Hokksund-bedriften Eiker Gårdsysteri fikk den siste pallplassen med 50.000 kroner.