Susanne Ulriksborg og firmaet Natural Food International vil gjøre frokostblanding enda sunnere. Med støtte fra VRI Vestfold har hun tatt med seg barndomslæren og sett nærmere på hvordan gammel tradisjonell kunnskap kan anvendes på nytt, i håp om å få et enda høyere innhold av antioksidanter.

Susanne Ulriksborg startet firmaet Natural Food International i 2013, samtidig som hun studerte Kunst-og håndverk og Mat og helse parallelt ved HBV.

– Det hele startet med en skoleoppgave hvor vi skulle skape et produkt, markedsføre, dokumentere og selge. Jeg liker å gå nye og ukjente veier, og da det ble valgt å lage en type frokostblanding etter en bestemt oppskrift, tenkte jeg at det kunne være mulig å gjøre den innovativ. De fleste frokostblandinger på markedet i dag inneholder mye sukker, blant annet som følge av frukt. I tillegg ser mange grå og kjedelige ut. Min erfaring med estetikk fra Kunst- og håndverk faget kom også godt med. Jeg ønsket å lage et sunt og velsmakende alternativ med rødbeter og gulrøtter i stedet, forteller Susanne Ulriksborg. Fordelen med en slik blanding er at rotgrønnsakene bringer inn mer av mineraler og sporstoffer, enda mer av antioksidanter, samtidig som det estetiske utrykket forandrer seg drastisk. En viktig sammenheng – jo flere farger i maten jo flere polyfenoler/antioksidanter er i innholdet.

Uvurderlig støtte

Natural Food International har hele tiden hatt som ambisjon å skape et gjennomtenkt produkt som oppnår anbefalinger fra helsemyndighetene.

– I dag selges produktet hos syv ulike Menybutikker i Vestfold, men vi ønsker å utvikle oss enda mer, og se hvordan produktet forhåpentligvis kan bli enda sunnere. Derfor tok vi kontakt med VRI Vestfold og søkte om støtte til et forprosjekt, forteller Susanne Ulriksborg som streber etter å oppnå et høyest mulig innhold av antioksidanter i sitt produkt.

Hun referer til noen biologiske aktive komponenter som kalles enkle fenoler og polyfenoler. Disse skal ha en potensiell helsefremmende virkning i kroppen.

– I følge DR. Anastasia Hole, bioforsker fra Nofima, kan man øke innholdet av polyfenoler med opptil 2000 % ved fermentering (melkesyregjæring) med melkesyrebakterier .

– Melkesyregjæring er en av de store trendene innen mat i verden akkurat nå. En gammel, ekte og ærlig måte å tilberede og konservere mat, uten tilsetning av konserveringsmidler, forteller Susanne entusiastisk. Hun lærte selv denne metoden av sin bestemor, som fermenterte korn, grønnsaker og frukt. Det ble både fermentert mat og fermentert drikke.

– Ingen har til nå lagd frokostblanding som er fermentert, og det er absolutt interessant å forske på hvilke mikroorganismer som er ansvarlig for at produktet skal bli så bra som mulig.

Pengestøtten vi fikk fra VRI Vestfold hadde stor betydning. Denne forskningen har åpnet for nye og større problemstillinger som krever et nytt 3-åig prosjekt.

Kronprinsessen ville smake

Susanne Ulriksborg stilte på stand på Økofestivalen i Sande i 2013. Der var det storfint besøk av selveste Kronprinsesse Mette Marit. Også hun viste interesse for frokostblandingen og kjøpte med seg to pakker.

– Det var moro. Vi hadde tatt med oss et stort parti av vår frokostblanding og alt ble solgt denne dagen, sier hun og smiler.

Krevende bransje

I starten var det mye prøving og feiling og det var mange fallgruver å gå i.

– Steker man for eksempel på for høy temperatur, kan det blant annet føre til endring av farge eller at næringsinnholdet synker. En ting er å lage et lite parti hjemme på kjøkkenbenken, men lager du en batch på et halvt tonn for stor industri, kan resultatet bli noe helt annet enn du tror. Derfor var det kjempe viktig for oss å få anbefalingene fra en profesjonell baker som har jobbet for en stor industri.

Overraskende resultat

– I samarbeid med Nofima AS (Matforskningsinstituttet), tilsatte vi kornet og grønnsakene ulik type starterkultur, og gjorde flere forsøk. Et av målene i prosjektet var å optimalisere smaksegenskapene hos det nye produktet. Det var svært nyttig for oss å lære hvor viktig det er i produksjonsprosessen å nøye tenke gjennom konsekvenser med selv små forandringer. Blant annet i smak, farge, konsistens, næringsverdier og aroma. Som et annet resultat av prosjektet kom det også fram at 40gram gulrotmüsli eller40gram rødbetmüsli gir dagsbehovet av beta-glukan på 3 gram. Dette betyr at NFI kan brukehelsepåstanden om bruk av betaglukan fra bygg og havre på emballasjen. Det er ganske strenge regler for bruk av helsepåstander ved kommersialisering av matvareprodukter. Og dette er svært viktig for forbruker som skal være helt trygg og opplyst om produktet ved kjøpsøyeblikket, presiserer den hardtarbeidende gründeren.